Graves Coronado Hotel

Client:  Graves Hotels Resorts
Project Location:  Coronado CA

Embracing the linearity of the site, the hotel extends 1.100 ft along the shoreline of the San Diego Bay. The undulating form of the guest room buildings elevates and extends over the high tide water level, establishing a constantly changing relationship with the water’s edge. Low tide reveals a newly restored beach below serving both hotel and spa quests. The reflection of the building’s extraordinary length on the water creates an iconic presence at the scale of the bay, visible from San Diego and surrounding communities.

The project separates the hotel into three programmatic ribbons across its narrow site. The widest ribbon, the main building contains the entry, admin, ballroom, restaurant, nightclub, and parking functions of the hotel. Winding along the site’s access road land side, the main building presents a soft green layer towards the residential neighborhood to the west. Conceived as a “building as garden” the building is draped with live vegetation. The ballrooms open to the “public” beach toward the bay. The restaurant and nightclub cap the end of the building, overlooking the planned marina to the north.

The restored sandy beach unifies the main building landide and the guest room bayside. The full-service spa separates the beach into a “public”realm to the south, and the private and secluded space to the north. Guests access to the single-loaded guest room building through four towers sited along the beach.
All 152 guest rooms overlook the bay and the water below at high tide. The rooms orient lengthwise along the bay providing natural daylight throughout and permitting natural ventilation across the 21 foot thin building. Full height telescoping glass doors open the guest room to the water and frame panoramic views of the bay.